Vill springa. Vill springa. Vill springa.

Det har nästan blivit en besatthet, det här med att vilja springa, fastän foten inte är helt okej än. Jag kan fortfarande få ont i den, trots att jag varken springer eller går särskilt mycket promenader på den. (Om vi nu bortser vandringen i fjällen..)

Det är snart ett år sedan sen jag skadade den här förbannade foten. Ibland funderar jag på om den någonsin kommer bli bra? Ofta funderar jag på att jag borde vara bättre på att göra min sjukgymnastik för den. Löpningen börjar kännas som en avlägsen, ouppnåelig dröm. Jag vågar inte planera några lopp frammåt, jag vågar inte hoppas på att kunna springa som vanligt nästa år.

Kanske skulle jag kunna börja springa redan nu, men jag vet inte, kanske är dte bättre att vila foten så länge att den verkligen till tvåtusen procent, är helt bra igen. Förmodligen.

Ibland funderar jag över vitsen med inlägg och dämpade skor och sniffar lite på tanken med barfotalöpning. Jag läser artiklar kring dämpning och artiklar kring barfota. Läser för och emot och blir inte det minsta klokare. Träna upp foten så att dne blir stark, men riskare att den inte är stark nog. Eller stötta upp foten så att den går ”rätt”, men riskera att det inte gör foten det minsta starkare. Så sammanfattar jag det hela ungefär.

Min längtan efter löpningen är nästan löjlig. Det är som om inget kan komma i närheten av den där känslan när benen är lätta och kroppen är stark. Känslan av att kroppen är en maskin. Inget kan komma närheten känslan av att springa på nästintill maxpuls en hel vända och känna det som om jag kommer dö, vilken sekund som helst. Pressa personbästan. Känna mjölksyran i benen och pulsen som dunkar i tinningen. Det finns inget som slår känslan efteråt, kroppens och själens förnöjdhet över sin prestation.

Så ja, jag VILL SPRINGA. Men jag tänker hålla mig lite till. När jag väl börjar springa igen, i vilka skor det än må bliva, så kommer det bli löjligt korta distanser. Det kommer bli en lååång invänjningsperiod. inte braka på med 15 kilometer bara för att jag vill tetsa, bara för att jag vill visa för mig sjlv att jag är stark. Att jag har pannben. Att jag kan.

Jag får lägga allt sådant bakom mig för ett tag. Jag måste vara lite ödmjuk mot den här foten. Det kommer bli en utmaning i sig. Herregud, jag som älskar att prestera.

Tills dess får jag prestera på andra vis. Kanske ro. Kanske cykla långt som fan. Eller simma. Jag kanske kan lära mig att älska det lika mycket?

Extern bild

Etiketter: , ,

4 svar to “Vill springa. Vill springa. Vill springa.”

 1. Kicki Says:

  Hoppas du hittar en lösning med foten.
  (Visst är det märkligt, du vill kunna springa och kan inte och jag vill vilja springa fast gör det inte fastän jag kan….)

  Jag tror att du snart hittar en lösning, du har ju en vinnarskalle!

 2. Träningsglädje Says:

  jag blir heller inte klokare. men cykelvärlden hälsar dig med öppna armar!!

 3. Dessi Says:

  Om du vill testa minimalistisk löpning (eller helt barfota) är det nog en bra idé att bara promenera först en period och sen kanske springa jättekorta sträckor på 1-2 km till att börja med. Jag har läst att man bör öka distansen eller tiden (aldrig båda samtidigt) med 10%. Det tar låång tid, och jag är inte världens mest tålmodiga människa så jag har inte följt den regeln. Fick lite småont i en hälsena för ett par veckor sedan och tog då en veckas vila. Man får lyssna extra noga på kroppen 🙂

 4. Sofia Says:

  Jag började också tänka ett tag att jag aldrig skulle bli bra i mitt knä, men efter ett års löpförbud och rehabträning för att stabilisera knäleden, för att sedan smått arbeta mig långsamt upp i kilometrar när jag fick börja springa igen så har jag idag enbart minimala känningar av det då och då. Totalt hade jag problem i tre år, så det fanns många ggr jag var frustrerad.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: