Vad är ”nyttig mat”?

Jag blir hela tiden överöst med frasen i rubriken ”Nyttig mat”. För att gå ner i vikt är det viktigt att äta nyttigt. För att må bra är det viktigt att äta nyttigt. Nyttigt hit och nyttigt dit. Men det viktigaste av allt är att inte äta onyttigt.

Jag hör nyttigt så ofta och med så pass olika betydelse och innebörd att jag har börjat att starkt ogilla begreppet.

För vad vi läser in i uttrycket ”nyttig mat” är rätt olika från person till person.
Därför är jag lite nyfiken, vad betyder begreppet ”Nyttig mat”  för dig och vad tror du att andra anser är nyttig mat?

Etiketter: ,

16 svar to “Vad är ”nyttig mat”?”

 1. Viktory Says:

  lagom portion och tallriksmodellen, då kan man äta vad som helst.

 2. Cathrin Says:

  För mig är nyttig mat sånt som inte är tomma kalorier (som läsk och snacks), inte är hel-/halvfabrikat. Sånt som kroppen behöver. Att äta onyttigt för mig är som att tanka fel bränsle i bilen. 😉

 3. Anonym Says:

  För mig är nyttig mat naturli mat, så som kött, ägg, fisk osv. Inte massa bröd, och sånt som måste bakas eller göras iordning.
  Rent från naturen ska det vara!!

 4. Alis Says:

  Mindre mängd bröd, mera grönsaker och frukt/bär, fisk och mjölk och att inte äta för mycket som jag gör är det är gott.

 5. emliscious Says:

  för mig är nyttig mat den mat som är mest ändamålsenlig för det resultat jag önskar mig! =) Så det kan ju variera under en dag, men också under månaden! =)

 6. Kristin Says:

  Nyttig mat för mig är mat som ”gör nytta” för min kropp, dvs. hjälper mig prestera på topp med allt jag vill göra och orka med i mitt liv. Började skära ner på kolhydrater och sånt förra veckan och från och med i söndags så kör vi ISO här hemma. Jag mår så himla mycket bättre, kontrollerar mitt sötsug fantastiskt bra och orkar prestera både fysiskt och psykiskt.

 7. Susanna Says:

  Nyttig mat för mig är mat utan tillsatser, ren mat. På så sätt tycker jag faktiskt att tex grädde (som är ”rent”, inga tillsatser”) kan vara nyttigt (i rimliga mängder…). Det jag tror många menar med nyttigt är fettsnålt, tex matlagningsgrädde istället för vanlig grädde, lätt-ost istället för vanlig ost men det är inte nyttigt för mig. Många anser även magra charkprodukter, tex skivad smörgåsskinka, kassler vara nyttigt…..men kolla innehållet så känns det inte så nyttigt! Fullt med tillsatser!

 8. Jessica Lindgren Says:

  Jag tror de flesta vanliga människor menar mat man blir smal av med nyttig mat. Det håller jag inte riktigt med om. För mig är det viktigaste att maten ger mig den energi jag behöver för att utföra det ”jobb” jag ska göra och innehåller vitaminer, mineraler, antioxidanter osv som kroppen behöver.
  Onyttig mat är för mig mat som bara är tomma kalorier och/eller innehåller onödiga tillsatsämnen.

 9. Anna Says:

  Kolla in Pauline Nordine som går på ”Fighter diet” – 5% av din vikt i grönsaker per dag! För mig är nyttigt mat den mat som min kropp blir glad av, ibland prioriterar jag musklerna, ibland smaklökarna (som ju också tillhör kroppen!).

 10. Dessi Says:

  För mig är nyttig mat näringsrik mat. Som kött, fisk, ägg och mejeriprodukter. Inget gluten eller cerealier. Och absolut inga lightprodukter eller margariner.

  http://www.robertronngren.se/2010/04/17/naringsrika-cerealier/

 11. emmaluu Says:

  Jag kan inte dela in mat i nyttig och onyttigt. Är det mindre bra för kroppen kanske det är bra för själen i vissa situationer. Och ingenting är nyttigt i för stora mängder.

 12. Träningsglädje Says:

  nyttig mat för andra är utan fett. nyttig mat för mig är mycket fett. galet! men egentligen är ju nyttig mat något som tillför min hälsa någonting positivt, och hälsan har både med kroppen pch knoppen att göra.

 13. Maria Says:

  Jag tror att nyttig mat enligt många är mat med lite fett och lite socker. Själv tycker jag att nyttig mat är den mat som får mig att må bra och ger min kropp vad den behöver. Vissa mår fint utan kolhydrater och andra har en utmärkt hälsa med ett större kolhydratintag. ”Nyttig mat” tycker jag man äter om man får i sig alla vitaminer och mineraler, känner sig pigg, och slutligen får en att stå stilla eller gå ner i vikt beroende på ens egna behov.

 14. Pärlan Says:

  Nyttig mat för mig är mat med lite fett och mycket grönsaker. Men tänker jag djupare så betyder det väldigt mycket olika saker och ibland inte alls lite fett och mycket grönsaker 🙂 Tyvärr sitter det så inpräntat sen barndomen vad som är nyttigt och onyttigt. :/

 15. pilla Says:

  Nyttig mat är mat som ger mig energi att orka utan att bli övermätt. Sedan ska jag tycka att den smakar gott och inte min farbror eller en tant vid bordet brevid!

 16. Robert Rönngren Says:

  För mig är nyttig mat sådan som ökar mina love-handles, för man kan aldrig få för mycket av kärlek.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: