Gå ner i vikt på semestern?

Jag har aldrig förstått personer som går ner i vikt när de är ute och reser. För mig har semester och resor alltid inneburit mycket mat, glass och annat ätbart, samt lite rörelse.

Jag har inte kunnat få ihop hur man ska kunna gå ner i vikt, när man är borta från sitt gym och sina rutiner. kanske har jag aldrig tänkt på att man kan ta med sina rutiner. Att livet inte alltid är fast och likriktat. Att mitt liv är lika mycket NU när jag är hemma som när jag är ute och reser. Livet händer här och nu. Det hände igår, men jag kan inte påverka valen jag gjorde då. jag kan planera mina val för framtiden men jag kan bara göra mina val här och nu.

Jag gör mina val lika mycket på plats när jag är hemma i Sverige. Skillnaden är att jag har tydligare ramar och vanor för mina val hemma. Om jag är van vid att alltid äta när jag kör bil, kommer valet att köpa något på macken jag åker förbi, vara enklare. Vanare, tryggare. Är jag van vid att träna fem dagar i veckan, när jag är hemma, blir valet inte inte svårt, när jag vaknar en tisdagsmorgon hemma i Stockholm, om jag vet att jag brukar träna crosstraining halv sju, varje tisdag. valet är nästan gjort, eftersom vanan är så stark.

På en semester finns inga vanor. Om man nu inte är ute och reser så pass ofta att man redan har rutiner för sitt resande. Det har jag inte. Hur gör man då, för att inte falla ner i fallgroparna och frestelserna som en semester ofta bjuder på? Jag vill inte leva ett liv där jag ständigt väljer bort saker. Jag vill inte att jag ska känna att jag lever ett fattigare liv, för att jag nekar mig själv dte ena och det andra. Istället måste jag välja in saker i mitt liv.


Njuter av en goood moussaka

Jag äter en glass på kvällen, jag väljer den. Jag äter fantastisk grekisk sallad till lunch, jag väljer den. Jag tränar ett tufft och svettigt pass på eftermiddagen, jag väljer det. Mitt liv är fullt med saker jag väljer. Det är berikat av mina val.

Så, hur går det, i teorin låter det bra, men i  praktiken?
Alltså, det känns som om det aldrig varit så enkelt att leva i balans. Jag sove rnär jag är trött, tränar när jag är pigg, äter när jag är hungrig, slutar när jag är mätt. Jag har ingen våg, så jag kan inte utvärdera känslan med siffror, men det känns onekligen som om jag är på väg åt rätt håll. Som om jag har hittat min rutin för min semester. Det känns fantastiskt!

Vad är skillnaden den här gången, mot alla andra gånger? Vi minns väl mitt plus efter en vecka i Italien, bara som ett exempel? Skillnaden är att dne här gången har jag haft en stark intention att sträva efter balans. Den intentionen har förstärkts av en ordentlig planering. vad ska jag ha med mig? När ska jag passa på att träna? Vilken form av träning behöver jag/vill jag ha?

Fyra gånger i veckan var planen, en gång mindre än hemma i inrutade Sverige. Idag är dte söndag och även om hela dagen inte är gången än och jag inte vet vad som händer ikväll, så kan jag redan nu checka av vecka 1. Fyra träningstillfällen gemomförda. MVG. Jag är väldigt nöjd med mig själv! Jag har promenerat i sammanlagt 3 timmar, kört en timmes yoga och en timmes cirkelträning. Inte tokigt alls.

Det ska bli kul att väga sig när jag kommer hem. Det känns redan nu roligt att se mig i spegeln. Fina starka kropp. Alltid på min sida.

9 svar to “Gå ner i vikt på semestern?”

 1. Camilla - BMI36 Says:

  Fick läsa den några gånger innan jag kommenterade. Var inte riktigt med från början.

  Låter som att du haft en skön semester och skönt att du gjort dina val på ett bra sätt. Visst går det att gå ner i vikt på semestern, men visst på en utlandsresa är det svårare, men ingen omöjlighet. Du är lite inne på det igen. Det där med att minnas det du väljer bort och inte det du väljer. Men nu verkar du ha tacklat det bättre tycker jag. För det går ju att njuta av en semester utan att behöva svulla och slappa till max. Ska bli spännande att höra hur det gick när du kom hem sedan.

 2. emliscious Says:

  jag är med dig på att vi inte vill välja bort saker som berikar vårt … men är det verkligen glassarna och den feta maten som avgör om livet känns rikt eller fattigt…!?

 3. Jenny Says:

  Inspirerande blogg – jag gillar din inställning skarpt!

 4. Ylva Says:

  Jag har inte heller förstått hur man går ner i vikt på semestern även om jag har lyckats (helt seriöst alltså) gå ner 5 kg i Italien på 10 dagar genom att äta pasta (jag äter annars inte sånt) osv. Och nej, den vikten kom aldrig tillbaka.
  Iofs så hade jag tränat som en galning innan utan att vila kroppen och när jag var där så tränade jag inte – vi gick bara enormt mycket. sightseeing.

  Så det är ju ett mysterium i sig.

 5. Maja Says:

  Först av allt – Jag älskar din blogg. Har läst lite i smyg nu ett tag, och vi har så himla mycket gemensamt. Jag har tidigare varit kraftigt överviktig, och kämpar fortfarande med mina hetsätningar och negativa tankar om mig själv. Skillnaden är väl att jag utåt sett numera är en normalviktig tjej, men som fortfarande på många sätt är tjock inombords. Jag har jojo-pendlat i vikt X antal gånger, och varvat perioder av strikt diet med perioder av självförakt och hetsätning. Jag kämpar varje dag med att älska mig själv precis som jag är och bli en starkare människa. Det går, men det är svårt ibland när man gör sig själv besviken.

  Nu till min kommentar: Precis det här behövde jag läsa nu! Jag ska på semester på fredag i två veckor, och oron i kroppen är redan nu närvarande. ”Åh nej, jag kommer svulla.”, ”Jag kommer gå upp i vikt”, etc, etc. Negativa tankar som föder negativa oroskänslor, som i sin tur förmodligen bidrar till mina ”attacker” (mat dämpar ju tyvärr ångest, varför onda cirklar uppstår). Men du har helt rätt i att det egentligen inte finns anledning att inta det s.k. hjälplösa offrets position. Mina val är mina även om jag inte är hemma. Jag kan fortfarande aktivt välja vad jag äter, och jag kan alltid välja att vara en aktör framför ett offer i mitt eget liv.

  Tack för dina tankar. De stärker.

 6. Cissi Says:

  Vad stark du ser ut! 🙂

 7. Livet, kort och gott. « ÄTA TRÄNA KÄMPA Says:

  […] så mycket efter, är vågen. Jag började ju den här resan väldigt bra, kände mig lätt och helt övertygad om att det skulle bli kul att ställa sig på vågen efter tre veckor i solen. Sen kom den där sjukhusvistelsen och mattan drogs lite undan, under fötterna på mig. Men jag har […]

 8. gå ner i vikt snabbt Says:

  Inte nog med att detta är en inspirerande blogg – du är fan sexig.

 9. Bantningsmetoder Says:

  Det är en mycket bra blogg med bra inlägg. Hoppas allt har vart som det förväntat! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: