”Vi är alla genetiskt olika”

Åh, jag läste en väldigt bra artikel på SvD nyss, ”Själva viktstressen är skadlig”. I vanliga fall är jag lite lätt allergisk mot alla de artiklar som skrivs om vikt och viktminskning. Allt ifrån hur man ska gå ner i vikt på snabbast (och trendigast) sätt, till vilken mat som är ”farligast” och ”bäst” att äta och allmänna pekpinnar och råd från ”experter” via diverse kvällsblaskor. Nya rön kommer om vartannat och inte sällan motsäger de varandra helt.

Men den här artikeln kändes både sund och intressant och är en intervju med hjärtläkaren Anders Dahlqvist som säger lite av det som jag själv tror på, men även också nämner något som jag tror är viktigt för oss alla att tänka på. Nu är hans åsikter kring vikt, hälsa och livsstil utifrån ett hjärtsjukdomsperspektiv, men det är ändå intressant. Han åsikter om olika dieter, exempelvis LCHF tycker jag låter sunt:

– För mycket eller för lite, ingendera är bra. Min erfarenhet – och jag möter 1 500 hjärtpatienter om året – är att vi är genetiskt väldigt olika. Det som gäller för en gäller inte alls för en annan, säger Anders Dahlqvist som även är ledamot i styrelsen för Sjukhusläkareförbundet.

För att få bästa resultat menar han att varje enskild patient måste analyseras noga, både medicinskt och när det gäller livsstilen – och sedan följas upp kontinuerligt. Skulle samhället göra detta, och inte ensidigt fokusera på akutvården, skulle 10 000 fall av stroke och lika många insjuknanden i hjärtsjukdomar kunna förhindras varje år, enligt en ny rapport som Anders Dahlqvist medverkat till.

Men så det som jag tror att vi alla bör tänka på, då och då, när vi låter vikten vara central i hur vi bedömer vår hälsa, vår kropp och kanske till och med vårt eget värde:

– Hela samhället är uppbyggt på att det är fint att vara smal. Vi vill tona ned det. Se på kvinnor i naturfolken. De kan vara rejält tjocka, helt enkelt för att de är skapta så. Den som motionerar, äter sunt och mår bra behöver faktiskt inte oroa sig över en rimlig övervikt. Själva viktstressen i sig är skadlig.

Läs den om ni har några minuter över, jag tyckte att det var en helt klart läsvärd artikel med sund och kunnig inställning hos läkaren. (Och med enbart två återfall utav 186 fall, så tycks hans metoder fungera väldigt bra på hjärtinfarkter.)

Etiketter: , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: