Träna kontra Äta

Tänkte lämna er för dagen med en liten tanke.

Tränar ni för att att kunna äta vad ni vill.
Är träningen ett sätt för att kunna unna sig det lilla extra i vardagen, utan att behöva oroa sig över vad vågen säger. Exempelvis att träna ett extra hårt pass för att sedan kunna njuta utav godis på lördagskvällen.
Eller
Äter ni för att kunna träna vad ni vill.
Är maten snarast ett medel för att kunna nå så bra resultat som möjligt med träningen. Exempelvis att ladda kroppen med den energi som behövs för att sedan kunna sticka ut och springa ett långpass.

”Äta för att träna, eller träna för att äta?” Blir alltså min fråga till er.
Vad ni anser att ni gör och varför? Vad tycker ni rent generellt?
Jag vill ha långa, utförliga svar!

Etiketter: , ,

22 svar to “Träna kontra Äta”

 1. Cathrin Says:

  Både och!

  Jag vet med mig att om jag inte äter ordentligt, dvs bra mat, så kommer inte träningen bli bra. Det gäller främst när jag tränar på eftermiddag/kväll. Då är det superviktigt för mig att ha ätit bra för annars mår jag kasst och kan inte prestera lika bra.

  När jag ska äta något som jag vet att jag inte borde så känns samvetet lite bättre om jag tränat bra de senaste dagarna. Fast jag tränar ju inte för att kunna äta godis eller chips på fredagkvällen. Jag tränar för att må bättre och förhoppningsvis gå ner i vikt. För att komma dit så har jag satt upp mål som jag ska klara av. Då är det lättare att fortsätta träna och träna även om det känns trist.

  Har inte så mycket åsikter om vad andra gör. Jag tror dock att de som börjar med intentionen att kunna äta vad för skräp som helst genom
  att träna kommer att ändra sitt beteende till slut. Jag har märkt på mig själv att när jag inte tränar har större benägenhet att äta dåligt än när jag tränar.

 2. Running girl Says:

  Jag tränar för att äta och äter för att träna (eller försöker i alla fall).
  Jag vill kunna äta vad jag är sugen på utan ångest eller ånger.
  Alltså så vet jag att jag måste träna för att få det att gå ihop.

  Men samtidigt tycker jag ju att träningen i sig själv är rolig och så vill jag prestera bra (annars är det inte så roligt) så då måste jag äta bra saker som kroppen vill ha. Annars blir jag inte starkare och snabbare.

  Snart (från slutet av juli) kommer det bara att bli äta för att träna när jag kör igång med träning och diet inför nästa års tävling i body fitness (eller som det heter här figure competition, fitness är nämligen med aerobics och dans på scenen också och det vill eller kan jag inte göra.)

 3. Dessi Says:

  Både och! Tror jag. Men det går inte bättre med viktnedgången för att jag tränar mer, dvs jag går inte ner mer i vikt för att jag tränar. Men det hjälper nog till att hålla mig stark psykiskt eftersom viktminskning är en rätt tuff period. Håller jag igång vill jag inte förstöra mina resultat eller min känsla med dålig mat. Samtidigt har jag svårt att träna på kaloriunderskott och ska det bli bra kvalitétspass måste jag äta mer och det är riktigt svårt att uppskatta kalorier in och ut. Jag tror det är omöjligt att veta exakt.

 4. frida Says:

  Jag instämmer: både och! Jag är väldigt hyper när det gäller att äta tillräckligt mycket protein och kolhydrater (mest vita kolhydrater för mig nu för det fungerar bäst för mig under slutfas av maraträning) så att jag liksom inte ”förstör” för mig själv genom att inte tillföra kroppen det den behöver för att tillgodogöra sig den träning jag utsätter den för. För egentligen är det det som är viktigast – jag tränar ju för att få min kropp i så bra form jag bara kan! Däremot ska det också sägas att det ger mig extremt mycket ”inre ro” att kunna äta exakt vad jag vill när jag är sugen på det just för att jag tränar så mycket – mycket betydelsefullt för foodie av högsta rang som jag, äta för mig är lika med livsnjutning och tack vara träningen kan jag njuta fullt ut (på alla sätt och vis!).

 5. Anna Svensson Says:

  De dagar jag tränar (vilket är många dagar) äter jag för att kunna träna till 100%. Skulle aldrig acceptera ett dåligt pass på grund av en faktor som jag så enkelt kan påverka. Tror att upptäckten av kostens betydelse är något oundvikligt som alla seriöst tränande förr eller senare inser, men att det är något som kommer efter, ibland med lång lagtime, upptäckten av träningen.
  Sedan kan jag äta för upplevelsen, då främst på någon lyxig restaurang à la Franzén och Lindberg. Men det handlar ju om något helt annat än den dagliga lunchlådan eller keso-mellisen.
  Äter sällan/aldrig chips och godis. Äter som en häst tills jag blir mätt av bra mat, ibland ofattbart stora mängder…
  Gillar din attityd till träning och att du satsar på kvalitet, inte bara ser det som förbränning och ett redskap till drömkroppen. Kör hårt!
  Anna

 6. emliscious Says:

  jaag äter för att kunna nå mina mål, så jag antar jag äter för att få ut maximalt av träningen, maximalt med muskelbyggnad och samtidigt hålla fettet nere!

 7. Sabina Says:

  Jag tänker inte på mat på det sättet. Jag har aldrig haft problem med vikten och har alltid tränat på ett eller annat sätt.

  Det jag snarare har börjat tänka på, på senare år, är miljön. Att försöka äta närproducerat och/eller ekologiskt.

  Har haft perioder då jag ätit väldigt mycket skräpmat, för att jag jobbat konstiga tider och det inte finns så mycket annat att tillgå med kort varsel. När jag inte äter sådan kost så får jag ju ont i magen när jag väl stoppar i mig en pizza = jag gör det inte.

  Jag är intresserad av hälsa och tänker snarare därför på vad jag äter, än på att hålla någon vikt eller träna något speciellt.

 8. Träningsglädje Says:

  jag äter också för att nå mina mål, men om jag hade nått mina mål nu så hade jag tränat för att äta. om jag var idrottare hade jag nog ätit för att träna.

 9. Erika Says:

  Både och! Jag tycker det är jättekul med alla möjliga former av träning och beach som jag spelar är ju träning om något – men det är inte därför jag håller på med det. Så då blir svaret att jag äter för att kunna träna vad jag vill och för att kunna träna mycket. Samtidigt vet jag att jag tränar mycket och kan unna mig en del extragrejer utan att det gör ngt, typ min stora passion kladdkaka med grädde 🙂 Så båda alternativen stämmer nog på mig!

 10. Jonna Says:

  Just nu tränar jag för att kunna äta men hoppas att med tiden kunna gå över till äta-för-att-träna-tänket istället, det känns så mycket mer hälsosamt.. 🙂

 11. Åsa Says:

  Bra fråga.

  Har knappt tänkt på det så.

  Som tävlingsmänniska det har liksom alltid varit en nödvändighet att fylla på med bra bränsle.

  Jag har alltid ätit på ett sätt och gör det fortfarande. Eftersom jag alltid har varit väldigt aktiv så har det blivit att jag äter för att kunna leva bra och orka träna så som jag vill.

  Vi kommer välkänt inte så långt utan bränsle. Men som i bilen bör vi ha rätt bränsle för att komma fram till sitt mål.

  Jag har alltid varit intresserad av kost och matlagning och inte minst av att äta gott, men har aldrig gjort det till en stor grej, mer än att det gärna får vara gott och färgglatt. Har mer fokuserat på träningen och vad jag behöver för att fixa den.

  Är jag inne i en period då jag tränar extremt mycket då äter jag bra. Är jag inne i en softare period av min träningssäsong då kan jag unna mig liter mer gotta (läs godis) kanske några fler ”tomma” kalorier, men fortfarande bra mat så att jag får i mig bra näring.

  Jag kan tillexempel planera in att på lördag blir det lite extra gott med godis eller dessert av något slag. Kanske ett glass vin eller champagne eftersom jag inte ska träna på söndag. Så skulle jag inte kunna tänka under veckorna då jag tränar hårt.

  Jag fungerar så att de ena ger mig det andra. Kroppen säger vad den vill ha och inte vill ha. Framförallt när den vill ha något. Jag har en extrem mat och sovklocka som är väl inarbetade. Tråkigt kan många tycka. Men jag mår så grymt bra utav att ha den.

  Ha nu en toppen helg fina du!
  STOR KRAM

 12. Nene Says:

  Bra fråga 😛

  Jag tränar för att jag gillar det, jag gillar känslan efteråt, jag gillar resultaten av träning, sen kommer det där med att man kan äta typ vad man vill som ett plus bara 😛 Men visst kan jag känna att ”nu har jag tränat så mycket idag så nu kan jag unna mig godis/bakverk/whatever utan dåligt samvete ibland också. Men jag försäker ändå tänka på att äta ordentligt och bra för att orka träna i den mängd jag gör, för jag vill ju ha resultat. Sååå, svaret är väl en blandning av båda kanske? 😛

 13. Bloggmia Says:

  Hejsan hoppsan!
  Jag äter för att orka med träningen jag bör göra för att komma fram till det mål jag har… Typ…
  Anledningen till målet är ju också att jag en gång för alla tar mig i kragen, sparkar mig själv i rumpan och sätter fart. Någonting jag pratat om länge men inte tatt tag i och utfört. Nu gör jag det – living my own dream lite, sedan hoppas jag att det hela håller ända fram!

 14. hannaftw Says:

  I fram tiden tror jag att jag kommer att göra lite både och. Just nu tränar jag för att förbränna lite extra så att jag kan tappa kilon :).

  http://hannzor.wordpress.com

 15. Lisa Says:

  Håller med i mycket av alla ovanstående kommentarer. Men mitt främsta skäl för att träna är att om jag tränar regelbundet och ofta så får jag automatiskt bättre rutiner i ätandet. Är annars en sån där typ som inte äter någonting på hela dan för att på kvällen vara så utsvulten att jag äter vadsomhelst i vilken mängd somhelst. Tränar jag så blir det ganska snabbt tydligt att det inte funkar att äta så. Träningen medför alltså att jag äter mer utspritt över dagen samt att jag inser att jag behöver energin för att kunna ge järnet på träningen. Dessutom gör träningen att jag tydligare känner när jag ätit för lite eller för mycket, när jag är hungrig m.m.
  Så mitt svar är nog också bådeoch eller kanske ingetdera, för mig funkar det inte riktigt att uttalat tänka varken ”Äta för att träna” eller ”träna för att äta” – båda två ger liksom upphov till för mycket måsten och skuldkänslor (är väldigt mycket en kontrollmänniska men har insett att det faktiskt inte har funkat hittills så min stora grej nu är att inte kontrollera och planera). Försöker mest köra på hur kroppen känns och vad jag mår bra och blir glad av.

 16. Millis Says:

  Hhmm, känns faktiskt som att mitt svar just nu ligger mest åt hållet, varken eller. Men det kanske inte går, så mer åt att äta för att kunna träna just nu än tvärtom. För första gången på många år känns det som att jag har ett helt avslappnat sätt till vad jag stoppar i mig, förmodligen för att det jag äter mestadels faktiskt är riktigt bra mat. Undantagen är så få och kommer numera så pass sällan att jag knappt ens reflekterar över det, då mer på så vis att ja, så här ser ju ett normalt liv ut. Ibland är det kalas och då äter man tårta, ibland käkar man ute och då kanske man vill ha en efterrätt. Enda gångerna jag drar i bromsen vid de tillfällena är om det varit väldigt många kalas på kort tid.
  Målet för mig det här året är först och främst att komma i så bra form jag bara kan, mitt vuxna livs bästa form har jag ödmjukt uttalat det som 😉 Och med det har jag egentligen inte uttalat något specifikt viktmål, eftersom jag vet att det fungerar ganska dåligt som motivationsmål för mig. Istället vill jag se skillnader i hur jag ser ut i kroppen, hur mycket jag orkar, hur mycket snabbare jag blivit t ex. Iom att jag formulerat det för mig själv har jag, för första gången på så länge och för första gången på alla gånger jag försökt gå ner i vikt, kunnat avdramatisera det jag äter och helt plötsligt är det hur lätt som helst att avstå från det jag vet inte är bra för mig. Nu känns det som jag tryggt vilar i förvissningen att jag kommer att bli bättre, hela tiden och då kan jag slappna av i den förvissningen och må så mycket bättre.
  Hhmm, det blev förmodligen skitflummigt det här, men kanske förstår du lite hur jag menar.

 17. Sara Says:

  Rent spontant äter jag för att träna. Är alltid väldigt noga med att äta på regelbundna tider och lagom långt innan ett pass. I verkligheten blir det dock nog lite för ofta att jag tränar för att inte ha dåligt samvete för det jag ätit, lite bakvänt alltså. Jag unnar mig först och tränar sen typ.

 18. Clara Says:

  Jag äter och tränar för att jag vill må bra. Jag har aldrig tänkt på det i de termerna som du nämner ovan. För mig handlar det mer om att jag älskar träning och gillar nyttig mat för det får mig att må bra, se bra ut och känna mig bra. För mig handlar det om att jag vill ge min kropp det allra bästa, både i form av träning och mat. Visst händer det att jag äter något onyttigt ibland men inte ofta för jag mår inte fysiskt bra av det. Jag skulle aldrig kunna tänka ”träna för att äta vad jag vill”, för jag tycker det ligger i gränslandet vid fixering och ätstörning, iaf är det min första tanke. Skulle jag ändå välja något av alternativen så äter jag för att träna: regelbundet och näringsrikt.

 19. Tove Says:

  Just nu äter jag för att träna men vintehalvåret är det tvärtom. Huvudsaken för mig just nu är att jag vet hur jag ska äta både för att nå mål och må bra. Vill jag ”slarva” är det medvetna val som ligger bakom. Tidigare trode jag att jag viste vad som var bra att äta med det visade sig ganska fel.

 20. kristinstenberg Says:

  Både och som flera andra.
  Tidigare såg jag varje träningspass som en ursäkt för att kunna unna mig något. Då stod jag still i vikt eller gick upp.
  Nu tränar jag fortfarande främst för att jag tycker att det är kul och vill inte sabba träningen med att äta allt för onyttigt.
  För att orka träna, speciellt de dagar jag kör kondition + styrka ser jag oftast till att äta ordentligt för att orka träna.
  Nu har jag nästan nått min målvikt och är nästintill livrädd för att gå upp igen. Därför känns det som att jag måste hålla igång träningen för att kunna äta normala portioner mat och inte börja äta på tok för lite på grund av rädsla.
  Det är svårt för mig att hitta en helt sund inställning till mat. Har jag ätit lite extra onyttigt händer det ibland att jag tränar lite extra. Tränar jag mycket av någon annan anledning har jag enklare för att hålla mig borta från saker som godis och liknande.

 21. frida Says:

  Intressant fråga och diskussion! Min vän och dietist säger så här vilket jag fann klokt och sammanfattande:

  – Banta gör man för att tillfälligt gå ner i vikt, att äta långsiktigt hälsosamt gör man för att slippa banta.

  Själv så tränar och äter jag får att må bra, när jag har nått mitt mål kommer jag träna mer för att kunna äta något extra. Men där är jag inte än så nu äter jag för att träna.

 22. Karin Says:

  Jag har svårt att välja det ena svaret bara. Jag tränar helt klart för att äta. Jag tycker att godiset eller bullen till kaffet blir så mycket godare om jag har tränat ordentligt under vecka. På samma gång äter jag för att träna. Jag vill ge min kropp bra mat som ger bra energi och får mig att prestera under mina kommande träningspass.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: