Bröd, boven i dramat?

Det här är ett kort inlägg, jag är nämligen strikt förpassad till de sociala arenorna denna fantastiska dag. Från linssoppa till fotbad, till gudomlig middag på Melanders Brasseri till Stockolms Improvisationsteater, till platsen jag befinner mig just nu. Djupt försjunken i en soffa, framför en film, med sex underbara kvinnor.

Jag måste bara vädra en tanke som slagit mig under de senaste dagarna och kanske framförallt idag.

Varför äter vi bröd?
Har bröd egentligen några goda egenskaper eller är brödet helt enkelt boven i dramat?

Vad tycker ni? Fyller bröd någon viktig näringsfunktion för kroppen?
Kanske är det dags för ett bröd-stopp, nån som är med mig?

Etiketter: , ,

14 svar to “Bröd, boven i dramat?”

 1. therese Says:

  Jag älskar bröd och hos mig är nog bröd verkligen boven i dramat!

 2. Dessi Says:

  Har en stark hatkärlek till bröd! Slutade äta det för snart tre år sedan och magen blev mycket mycket bättre! 🙂 De sura uppstötningarna upphörde, likaså huvudvärken jag led av varannan dag. Klart jag trillat dit och ätit några mackor under den här perioden, men jag kan inte äta bröd med måtta så då får det vara. 🙂

 3. Johanna Says:

  Jag tror definitivt att bröd kan göra mer skada än nytta. Jag fick i höstas veta att jag är allergisk mot vetemjöl och har inte ätit det sen i januari och jag mår otroligt mycket bättre, både fysiskt och psykiskt. Nu saknar jag det inte ens längre..

 4. Nathalie Says:

  För många är nog bröd boven i dramat. Jag slutade äta bröd för några år sen och det har gjort bra för kroppen. Idag äter jag en ”macka” med ost och skinka om dagen till mellis på eftermiddagen, självklart noga utvalt bröd 🙂

 5. Emelie Says:

  Bröd är för mig nästan som godis. Jag älskar bröd! Men av den anledningen avstår jag också från att överhuvudtaget handla det med tanke på att jag verkligen kränger det i mig om det finns hemma. Numera är det bara knäckebröd som är tillåtet hemma hos mig, såvida det inte är något ”festligare” tillfälle. 🙂

 6. L Says:

  Jag har slutat äta köpt bröd och äter numera bara hembakt bröd av dinkel, olika gryner, linfrö och solrosfrön. Mår så mycket bättre av det! Vetemjöl och socker försöker jag helt och hållet att utesluta ur kosten, det gör mig bara dålig och triggar igång ett destruktivt ätbeteende.

 7. Kroppstransformation Says:

  Förr var en smörgås mat, det var grovt bröd som gav rejält tuggmotstånd, innehöll mycket fibrer, hela kornet var med. Säden odlades på ett annat sätt, jorden var rikare, bättre mylla, skördades i samklang med vad marken mäktade med.
  Det gav näring. Vi behövde bukfyllande mat. och snabbt upptag. Vi arbetade tungt och slet fysiskt.
  Nu lever de flesta av oss ett helt annat sorts liv.
  Brödet följer oss, det SER bra ut, men näringen är borttagen – så att det
  ska vara lättare att tugga – det är finfördelat, klump i magen, trassel i
  tarmarna. Sen när allt är tillfixat o sabbat tillsätts vitaminer kemiskt och
  fibrer likaså. Brödet av idag liknar inte på något sätt brödet från förr.
  Lite drastisk hårddragning, det finns som alltid undantag, exvis Saltå Kvarns bröd.
  Men smörgåsarna består… Dålig näring and all, vi äter som om vi fortfarande levde i ett bondesamhälle.
  Sen jag valde bort bröd mår min mage mkt bättre, särskilt uppenbart sedan avsteget i onsdags, då vi åt en fantastisk avsmakningsmeny på Porto Cervo, och jag avnjöt deras underbara bröd. Sedan dess är mina tarmar minst sagt upprörda och gaserna är inte att leka med.

  jag gillar inte uteslutning, omformering känns bättre.
  Vad sägs om att bara avnjuta bröd vid speciella sammanhang?

  bort med det ur vår dagliga kost

 8. sanna Says:

  Jag älskar bröd men väljer noggrannt ut vilka bröd jag äter, bara grova och utan konstigheter. Helst äter jag sambons nybakta grova lantbröd när han är på bakhumör!

 9. Sabina Says:

  Jag gillar att vara nyttig. Men för mig får det vara på ett ”vettig” nivå. För mig handlar det om att jag äter det jag gillar. Och jag gillar blandad kost 🙂 Jag har lite perioder med bröd, men det är ju bara för gott oftast, och eftersom att jag äter ganska ofta (frukost, mellis, lunch, mellis, middag, kvällsfika, kvällsfika) så är det skönt att kunna variera yoghurten med mackor.

  Men visst, bröd tillför nog inte speciellt mycket nyttigheter nej. Men man måste ju må bra psykiskt också? 🙂

 10. Millis Says:

  Sen beror det ju mycket på vilken typ av bröd man äter också. Jag äter aldrig mjukt vetebröd. Jag är ju uppvuxen på Åland och där har man mycket anammat det finska sättet att äta bröd, dvs riktigt segt surdegsbröd på råg. Bra mycket nyttigare än bröd bakat på raffinerat vetemjöl och med mycket bättre mättnadskänsla. Den typen av bröd kan jag inte överäta, jag äter två mackor med nyttigt pålägg varje morgon och mår kanon i magen av det, samt håller mig mätt hela förmiddagen.

 11. Träningsglädje Says:

  jag älskar bröd men ser på bröd som godis. bara vid vissa dagar alltså. t.ex. om man är i åre (haha) eller som idag i mölle…

 12. Thea Says:

  Jag är galen i bröd och jag har fruktansvärt svårt att sluta då jag väl börjar. Naturligtvis är det ju också det ljusa onyttiga brödet jag suktar efter.
  Det får bli slut med bröd för mig, det är inte värt när man får sådana sug efter det.

 13. Pia Says:

  Bröd, tillsammans med flingor, gryn och pasta hör till våra viktigaste energikällor. Sädesslagen innehåller också protein, mineralämnen, vitaminer och kostfibrer. Fetthalten är låg och det fett som finns består till större delen av omättade fettsyror. Bröd med en hög andel fullkorn är en viktig källa till bl.a. kostfibrer, järn och zink och flera B-vitaminer (www.slv.se).

  Jag vill också passa på att avliva myten angående att våra jordar inte skulle vara lika rika på närning idag som för 100 år sedan, detta finns det absolut inga som helst vetenskapliga bevis för. Så, slutsatsen blir att man inte bör dra alla bröd över samma kant, det finns bröd som är väldigt bra för kroppen. Sen är det naturligtvis upp till var och en ifall man väljer att äta bröd eller inte:-)

 14. Dessi Says:

  Jag tror inte på att visst bröd är bra för kroppen. Jag tror att visst bröd bara är mindre dåligt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: