Hur man överlever en middag med en påtänd servitris, eller: Ät aldrig på El Clasico.

EDIT 1/10 2009:

Ägaren till restaurangen har hört av sig till oss och verkar väldigt sympatisk. Han var jätteledsen över att vi hade haft en så tråkig upplevelse hos honom och bad att få bjuda oss (+ pojkvänner!) på en ny middag. Han berättade även att tjejen vi haft som servitris bara jobbat extra där, han har pratat med henne och hon kommer inte jobba där mer. Jag återkommer med en rapport efter att vi vart där och ätit och förhoppningsvis kommer den ge en mer sanningsenlig bild av hur El Clasico egentligen är, när deras vanliga personal jobbar. Enligt min kompis som var in och pratade med David, som är en av delägarna, så var han jättetrevlig och genuint bedrövad över hur det hade blivit. Självklart får stället en chans till!

***********************************

För det första, ät aldrig någonsin på El Clasico Tapasbar på Skånegatan i Stockholm.
Jag och min kompis gjorde det bittra misstaget idag att gå dit för att äta middag vilket vi ångrade flera gånger om under kvällen.

IMG_0411
(Vi fick in den här ensamma lilla rätten 20 minuter innan resten.)

Var ska jag börja?
Förutom att servitrisen inte riktigt hade koll på vad vi hade beställt och serverade andra gäster, som kommit en bra stund senare, maten för oss, så blev vår kväll helt kaotisk på slutet, när det var dags att betala.
Servitrisen var klart påverkad av något, troligtvis droger och hon var svår att dels få kontakt med, hon hade ingen koll på vem som beställt vad och kom ut med saker till vårt bord som ett annat sällskap hade beställt osv. Hon dök upp med en capuccino och ställde den hos oss, vi hade inte beställt den, vilket hon inte trodde på, trots at bordet bredvid oss,, ropade att de hade bett om den. När vi väl då bad om notan fick vi helt fel saker på vår nota, exempelvis capucinon hon precis försökt servera oss men hon hävdade igen att vi hade fått och druckit upp den capuccinon hon för fem minuter sedan ställt på det andra bordet när vi sagt att den inte var vår.

IMG_0412
(Vår middag. Ingen höjdare.)

Det tog oss mer än en halvtimme att få henne att dels förstå att vi hade fått fel saker på notan och dels att acceptera att vi inte tänkte betala för saker vi inte hade ätit. Det var inte så mycket pengarna, visst kan jag betala 150 spänn extra för en förvisso ganska trist middag, men varför ska jag göra det? Hon blev oerhört oförskämd, förolämpade oss båda, blev paranoid och sa att alla var på henne, att det var hennes restaurang och hon gjorde vad hon ville, att alla svenskar var likadana och att det var så typiskt Sverige att vara så kritiska och anklagande. Så var dte inte i Barcelona, fortsatte hon upprepa. Jag och min vän blev väldigt förvånade då vi båda höll en lugn och artig ton och inte var det minsta otrevliga. Vi var snarare oerhört milda och pratade med henne som man gör till ett barn som man föröker stryka medhårs för att slippa ett raseriutbrott. Hon stod bredvid mig och ringade in saker hit och dit på notan, jag förstod inte alls vad hon höll på med, lutade isg obehagligt när amig och var helt osammanhängade i vad hon snackad eom. Vår nota var enkel. vi hade ätit 5 tapas och druckit en läsk.
Det var allt. Ändå så förstod hon inte vad vi menade att vi ätit. hon hävdade att vi hade ätit 7 tapas och druckit en capuccino och blev jätteupprörd när vi bestämt sa ifrån, att nej, det hade vi visst inte.

IMG_0413
(Notan, lägg märke till det ”rena” fatet notan kom in på..)

Hon tog vår nota, försvann med den och slog ut en ny och efter tio minuter fick vi den nya notan, som såg exakt likadan ut som den förra. Än en gång fick vi förklara att det var saker på notan vi inte hade ätit och hon blev jätteupprörd igen, försökte skriva ner vad vi hade ätit men gjorde det på spanska så vi inte förstod vad hon sa. Vi skrev ner vad vi hade beställt på svenska och hon vägrade att förstå vad vi menade. Det gick inte att nå fram till henne. Hon tog fram en miniräknare och slog än det ena och än det andra på den. Mannen i köket höll sig mest undan. I samma veva hade det enda andra sällskapet i restaurangen också fått sin nota, fastän de inte ens fått all mat de betsällt och deras nota var inte heller korrekt. När de påpekade detta, klockan var halv nio, sa hon bara att hon skulle stänga, så de fick gå. Det var hennes restaurang, där hon gjorde som hon ville. Servitrisen var otrevlig, högljudd och stirrig. Pratade om hur svenskar är och hur dåligt sverige är. Att alla alltid är så anklagande och om vi bara vore lite lugnare och inte hetsade upp oss (där satt vi som två duktiga svenska flickor och agerade minst av allt upphetsat eller upprört) så skulel allt bli så mycket bättre. men nej, svenskar har aldrig sett något annat i världen och därför kommer vi ingenstans..yadda yadda.

När vi slutligen hade kommit överens om summan för notan så fick hon mitt kort (åh vad jag önskar att jag haft kontanter!) och försvann upprört in i köket där hon både grät och pratade  telefon ca 10 minuter, utan att komma ut med mitt kort eller ett kvitto att signera. När jag frågade efter kortet fick jag det, utan att hon dragit det eller ens kommit i närheten av att tagit betalt, istället ifrågasatte hon var jag hade bott förut ”Du har väl aldrig varit utanför Stockholm” och verkade oerhört instabil, grät stundtals. Sa helt plötsligt att hon bara jobbade extra och det var så oerhört stressigt (med två sällskap på mindre än sammanlagt 6 personer?) samt att alla var ute efter henne och det var så jobbigt.

Min vän var mycket upprörd och jag kände mig väldigt kränkt och skärrad över hennes beteende och ville helst bara gå därifrån. Det tog en stund innan hon fick kortmaskinen att fungera efetrsom hon dragit ur alla sladdar ur den och vänt och vridit på den en bra stund.
När vi kom ut från restaurangen var både jag och min vän chockade och upprörda över sättet vi dels blivit behandlade på samt hur oerhört instabil tjejen varit. Både mitt sällskap och det andra sällskapet ansåg att hon var kraftigt påtänd. Hon luktade dessutom en hel del alkohol, men verkade inte full. Så jag antar att hon hade krökat innan jobbet, blivit för full och tagit koks för att ”nyktra till” och istället blivit helt kajko i skallen.

Jag har aldrig någonsin varit med om en liknande händelse eller blivit så oerhört dåligt bemött tidigare. Enda skälet till att vi inte reste oss och gick istället för att betala var för att i vår värld sjunker man inte så lågt, man gör bara inte så.

Jag skickade faktiskt ett mail till restaurangen när jag kom hem nyss och förklarade hur illa bemöta vi blivit och att det inte är okej med personal som är så drogpåverkad. Får se vad de svarar. Herregud, som om man inte har nog med sina egna problem.

Om maten var god? Inte särskilt.

Har ni varit med om någon restaurangupplevelse i samma stuk som denna?

28 svar to “Hur man överlever en middag med en påtänd servitris, eller: Ät aldrig på El Clasico.”

 1. Madde K Says:

  Jösses, sånt har jag aldrig varit med om och jag hoppas jag slipper också. Låter som en riktig mardröm! Med tanke på att hon med all sannolikhet var drogpåverkad så kan ni anmäla det till hälsorisknämnden. Det är olagligt att vara drogpåverkad och full på arbetet. Hon behöver ju hjälp!

  • ÄtaTränaKämpa Says:

   Hälsorisknämnden? Kanske borde göra en anmälan, allt för ofta struntar man i sånt, men det är ju precis som du säger en person som behöver hjälp, problem har hon ju klart och tydligt,

 2. Beckis Says:

  Herregud, vilken soppa! Har inte varit med om något sådant. Däremot var vi på en restaurang i Torremolinos utanför Malaga i Spanien för 1,5 år sedan. Vi hade gått runt länge utan att hitta någonstans där vi ville äta, så tillslut var vi så trötta att vi bara gick in på ett ställe. Klockan var runt 22 tror jag. Vi beställde spagetti och köttfärssås. Ett säkert kort tänkte vi. Restaurangen var långt ifrån fullsatt. Det var kanske ett 30-tal bord och runt 10 kanske det satt folk vid. Det var fyra servitriser plus ägaren ute och tog beställningar. En tjej visade oss till vårt bord och tog drickabeställning. En stund senare kom hon och ställde en brödkorg hos oss. Hon kom tillbaka och tog matbeställning, utan att lämna dricka. En annan tjej kom och frågade vad vi ville dricka. Vi sa att vi redan beställt. Den första tjejen kom med vår mat efter ganska lång tid och vi påpekade att vi inte fått dricka än. Det tog en stund till innan vi fick vår cola. Under tiden vi väntade på dricka och mat ägnade sig samtliga anställda åt att utreda huduvida ett annat par kunde få några ändringar gjorda i någon rätt. Tror det var något enkelt. Diskussionen pågick under nästan hela vår måltid. Vår mat gick knappt att äta. Pastan var våldsamt överkokt och köttfärssåsen var salt och bränd. Bredvid oss satt ett gäng från USA. De ville betala med kort, men det gick inte. De hade inte euro-kontanter på sig så det räckte. Återigen var nästan hela restaurangens personal inblandad i att diskutera betalningsmedel. Vi gick därifrån ganska sura. Det var ju ändå meningen att vi skulle fira 7 år tillsammans den kvällen. Och så tänkte vi att om Gordon Ramsey någonsin gör en Europa-special så borde han besöka det stället och ta dem i örat. Menar, det var lite gäster och massor med personal och ändå lyckades de inte få ut mat i rimlig tid och när den väl kom ut var den knappt ätbar. Och alla var förvirrade, eftersom alla servitriser var vid alla bord så visste ju ingen om gästerna beställt eller inte, eller vem som skulle bära ut mat och dricka till vilket bord. Men de var ju i alla fall inte drogpåverkade… Alltid något… Fick du något svar från restaurangen?

  • ÄtaTränaKämpa Says:

   Ibland vet man inte om man ska skratta eller gråta, vilka människor det finns.
   Nej jag har inte fått något svar än, de kanske inte ens kommer svara, vad vet jag? Hade dte varit min restaurang hade jag blivit förskräckt om någon haft en sådan upplevelse på den och givetvis svarat, men man vet ju inte hur andra funkar. Er spanska upplevelse lät ju inte särskilt rolig.. usch.

 3. Rebecca Says:

  Ojojoj…den var jätte skum.
  Var det verkligen den Elclasico på skånegatan intill TexasLonghorn?

  Där brukar vi vara rätt ofta med jobbet på After work och då har det alltid jobbat en par grabbar,snygga dessutom
  Jätte schyssta,kommer ut och pratar och frågar hur maten smakar bjuder på lite snacks el sangria.
  Tycker faktiskt att det är en väldigt mysig restaurang med goda spanska Tapas och en hel rätt Spansk bar känsla.

  Ring dit och försök prata med ägaren el ngn annan ansvarig, tror att det skulle uppskattas faktiskt.
  Det vore synd att rata hela resturangen för en misslyckad servitris !

  • ÄtaTränaKämpa Says:

   Ja, dte var precis den. Tjejen sa ju från början att hon ägde stället men ändrade sig på slutet och sa att hon bara jobbade ibland och inte var så van vid jobbet, så vi misstänkte att det faktiskt var så. Sällskapet som var där samtidigt som oss sa att de hade gått dit på rekommendation, så något stämmer ju inte, ingen skulel ju rekommendera restaurangen i det skick som den var igår. jag har mailat, får se om jag får något svar 🙂

 4. Karin Says:

  oj..vad ska man säga, tack för varningen!…kan tipsa om en restaurang på söder som serverar billiga och goda tapas och som är helt okej faktiskt http://www.reco.se/restaurang-ramblas

  har som tur var inte varit med om nån liknande händelse, men besökte en libanesisk restaurang i solna förut som inte var så smidiga med servicen, men dom flippade iofs inte ut på det där viset

 5. david el clasico Says:

  hej. mitt namn är david och är ägaren av tapas baren el clasico på skånegatan. jag har fått höra vad som har hänt, jag har googlat fram denna blogg för att få tag i er som var här och fick uppleva denna förskräckliga kväll. skulle verkligen uppskatta om ni kan ringa mig till restaurangen. vid 5 tiden på eftermiddagen är jag där, hela veckan. nr hit är 086401980 jag är verkligen ledsen över det ni fick uppleva och hoppas ni kan höra av er till mig.
  mvh david

 6. Andreas Blomqvist Says:

  oj då d var tråkigt o höra …
  Jag är faktist stamkund på El clasico en väldigt mysig resturang , men jag tycker om denna resturang väldigt mkt , väldigt god mat dessutom trevliga grabbar som jobbar där , jag tror att d e nån som har precis börjat jobba där , men tycker ändå inte om att resturangen ska påverkas pgv av en dålig servetris …jag kmr personligen fortsätta gå dit =)

  • ÄtaTränaKämpa Says:

   Jag skulel precis uppdatera inlägget och berätta att vi har varit i kontakt med ägaren som var jätteledsen över vad som hänt och vi fick ett superbra bemötande och ska dit igen på ”försoningsmiddag”. Tjejen som var vår servitris kommer inte jobba där mer och jobbade, vad jag förstod, bara extra ibland.

 7. Träning, coming up! « ÄTA TRÄNA KÄMPA Says:

  […] ska vi äta på restaurangen som jag berättade om tidigare. Vi ska ge stället en chans till och förhoppningvis får vi en jättetrevlig […]

 8. torres Says:

  Tror bara att dessa tjejer som va på el clasico va ute efter gratismat-lättast för dem att göra det är att klanka ner på restaurangen…har själv vart på dem flesta tapas barena i stockholm och kan med sanning säga att maten och servicen på el clasico är outstanding.

  continue the good work el clasico.

  torres

 9. torres Says:

  hhaha…..fan va det måste ha svidit när sanningen kommer fram och ni inte vågar lägga upp mitt inlägg för nån vecka sen…..ni kan klaga på andra men tål inte kritik själva…..sånna är gratisätare….som lever på andras bekostnad….lev som man lär heter ett ordspråk.

  måste ni ”granska ” alla inlägg innan??…självklart måste ni det…ni vill väl inte framstå som idioter

  torres

  • ÄtaTränaKämpa Says:

   Jag har nog råd att betala min egen mat, så dte behöve ringen vara orolig för. Dock så anser jag att när man betalar och får oerhört undermålig service, (läs påtänd servitris..) så bör man framföra detta.
   Jag hade ingen tanke på att få någon gratismåltid, herregud, då hade jag väl hört av mig till restaurangägaren diekt?
   Nu var det istället restaurangägaren som hörde av sig till oss, mycket tillmötesgående, och erbjöd en middag för oss och våra pojkvänner. Jag själv var tveksam om jag ville gå dit igen efter förra vistelsen, men är glad att jag gick tillbaka, för utan den påtända servitrisen var upplevelsen mycket trevlig.
   Vilket än en gång bevisar hur viktigt dte är att man väljer sin personal med omsorg om man är i en servicebranch.

   För övrigt ger bara kommentarer liknanade typen ovan, ännu sämre publicitet för restaurangen. På just den här bloggen är just det, nog det sista som El Clasico behöver.
   För övrigt är jag i Egypten och har annat för mig än att godkänna barnsliga kommentarer.

 10. torres Says:

  -ha det så trevligt i egypten

  lycka till med att få gratis mat där nere om du klagar lite

  torres

 11. helena Says:

  hej
  undra en sak bara…. hur e du så säker på att hon va påtänd?? tog du blodprov på henne eller har du egen erfarenhet av droger??
  tycker inte man kan döma en person på det sättet. ingen restaurang skulle låta någon drogpåverkad person jobba åt de!!
  tycker bara det e tråkigt att du skriver sånt om en så bra restaurang!
  har varit där många gånger och allt har varit grymt bra!!!….. (du kanske hade druckit en öl för mkt!)
  ///

  • ÄtaTränaKämpa Says:

   Vi var ca 5-7 gäste rpå restaurangen, alla hade exakt samma upplevelse av att hon var påtänd. Jag ha aldrig sett en sådan tydlig drogpåverkan förut. Sen är det nog så att de flesta restauranger har som policy att inte ha drogpåverkad personal, men herregud, efter lite inblick i restaurangbranchen, så vet jag massvis med krogfolk som är ganska tunga användare. Sorligt men inte ovanligt. och nej, tack för spydigheten, jag varken röker, dricker eller drogar.

 12. helena Says:

  för att va en person som varken dricker,röker eller använder droger så vet du ändå ganska mycket om hur man ser ut och beter sig…
  Ett av dina inlägg…….

  Så jag antar att hon hade krökat innan jobbet, blivit för full och tagit koks för att ”nyktra till” och istället blivit helt kajko i skallen.
  ……
  så du ser du gör nog lite bort dig själv när du skriver så dumma saker

  säger bara en sak… VA HEMMA OCH ÄT ISTÄLLET….
  GÖR ALLA RESTAURANGER EN TJÄNST!!!!!

  • ÄtaTränaKämpa Says:

   Jag antar att du inser att du just nu gör stackars El Clasico än sämre publicitet än de förtjänar.
   Såhär omogna och löjliga kommentarer ger ju ingenting konstruktivt i debatten.
   Jag förstår om personer som äter ofta på El Clasico och tycker att de är en jättebra restaurang kommenterar och säger det, jag har ju själv skrivit om att vi åt där igen och då fick ett helt annat bemötande vilket kändes jättebra. Vi hyser inget agg mot restaurangen i sig, men vår första upplevelse där var i särklass det värsta jag någonsin varit med om på en restaurang. Däremot börjar jag bli mer än lovligt less på alla som kommenterar det här inlägget och bara försöker komma med påhopp och löjliga uttalande om mig som person.

   Vill ni kommentera restaurangen, varsågoda, alla är hjärtligt välkomna och ge sin bild utav restaurangen, vill ni komma med påhopp så kommer liknanade kommentarer från och med nu enbart att raderas.

 13. elli Says:

  tycker att det verkar ganska uppenbart att det är någon som jobbar på el clasico eller möjligtvis den avskedade servitrisen som terroriserar ditt inlägg. bara för att man vet ett och annat om droger eller alkohol, betyder det inte att man själv förbrukar det.
  det visas i filmer, dokumentärer, skrivs om i böcker och kan upplevas i verkliga livet hur folk som är påtända eller fulla beter sig

  och jag håller med bloggerskan: restaurangindustrin tillåter ju såklart inte att anställda är påverkade av diverse droger, men anställdas drogproblem uppdagas och upptäcks inte alltid; på samma sätt som det är olagligt att knarka i sverige, men att det ändå finns folk som gör det.

  ps. jag gillar starkt el clasico.ett riktigt mysigt ställe.

  • David Says:

   Jag tycker du gör fel som beskyller el clasico för att sjunka så lågt som att terrorisera bloggerskan med provocerande inlägg. De är vuxna människor. Jag tror istället att det är någon som inte har något bättre för sig.

 14. Annika Says:

  Jag håller på att snoka runt efter bra tapas-restauranger i stan inför min födelsedag på fredag. Jag har hittat 4 stycken som verkar ungefär lika populära men det är alltid någon som harn ågot supernegativt att säga om dem så man blir tveksam på vilken man ska välja.
  El clasico har fått bra omdömen och du säger även att den var bättre när du kom dit igen.

  Jag skulle vilja veta lite mer. Är det en mysig lokal? God mat? Billiga priser?
  Det är främst det jag lägger vikten vid. Ekonomin, lokalen och smaken.

  Du får jättegärna höra av dig med svar.

  (Alla onödiga otrevliga kommentarer är något man får leva med om man har blogg tyvärr. Folk älskar att låta sig provoceras och att proveras tillbaka. En normal människa tolkar ditt inlägg för precis vad det är)

 15. tompa Says:

  Tja Annika

  Kan med gott samvete säga att elclasico på skånegatan är ett utmärkt alternativ om man gillar god spansk tapas,-restaurangen är jättemysig,och priserna är bra-beroende hur mycket man äter..:)

  har själv vart där ett par gånger och servicen är bra men stället är inte så stort så boka bord innan isåfall.

  /Tompa

 16. Erik Says:

  Varit på El Classico massiv med gånger, en riktigt trevlig och genuin tapas bar. Goda tapas till billiga priser. Grymt trevlig personal och en atmosfär som är underbar. Rekommenderas stark!

 17. Erik sundin Says:

  Till alla som tvekar på El clasico Dont do it.. Godaste tapas maten ni kan hitta i stockholm med dom skönaste grabbarna som jobbar där rekomenderar stort till alla tapas älskare. Mysigt, litet, fräscht, trevligt, gott, välbemötande ett riktigt skönt hak.

 18. Johanna Says:

  Så fantastiskt ställe, blev förvånad över inlägget, men hursomhelt verkligen ett ställe som bör besökas

 19. David Says:

  Hej. Efter att ha trillat över den här sidan måste jag få berätta att de flera tillfällen som jag besökt ”El Clasico” har servicen och maten varit riktigt bra. Det är en liten och gemytlig restaurang där du som gäst får mycket uppmärksamhet av personalen då de inte behöver ta hand om för många gäster. De är aldrig stressade och tar sig tid för mig som gäst. Flera av de tapas-bilder ni lägger upp visar maträtter som jag också provat och jag tycker det varit riktigt gott.

  Tråkigt med enstaka misstag. Låt inte det straffa El Clasico för maten och killarna är fantastiska. Jag ska själv tillbaka dit rätt snart igen och äta och titta på fotboll.

  David, ikea

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: